marketplace - مارکت پلیس

marketplace-مارکت پلیس


marketplace چیست؟

کسانی که در زمینه تجارت الکترونیک و فروش آنلاین فعالیت می کنند امروزه  کلمه مارکت پلیس را زیاد می شنوند. این واژه در فارسی به عبارت های بازار اینترنتی، بازارچه اینترنتی و بازارگاه ترجمه شده است . مدلهای مارکت پلیس یکی از کارآمد ترین مدلهای کسب و کار در تجارت آنلاین می باشد و می تواند در بازارهای عمومی یا بازارهای تخصصی راه اندازی و مورد  بهره برداری قرار گیرد. 

اگر بخواهیم یک تعریف ساده  از مارکت پلیس یا همان بازار اینترنتی ارائه دهیم می توان گفت که مارکت پلیس جایی است در اینترنت (فضای مجازی)که فروشندگان  درآن  حضور می یابند تا  کالا یا خدمت خود را در معرض دید بازدید کنندگان قرار دهند و به فروش برسانند.  بنابراین یکی از مهمترین ویژگی های یک بازار اینترنتی این است که فروشندگان متعددی می توانند در آن فعالیت کنند. بازارهای اینترنتی را می توان در بخش های کالا یا خدمات یا هر دو راه اندازی نمود. کسی که بازار اینترنتی را راه اندازی می کند اصطلاحا مالک بازار(marketplace owner) گفته می شود.

بازار های اینترنتی می توانند در مدلهای B2B، B2C, C2C  راه اندازی شوند. در تصویر زیر برخی از بازارهای اینترنتی معروف که مدلهای فوق را پیاده سازی نموده اند نمایش داده شده است.

marketplace-مارکت پلیس

از جنبه تنوع کالاهایی که در بازرهای اینترنتی ارائه می شود نیز می توان آنها را دسته بندی کرد که بر این اساس یه مدل مرسوم مارکت پلیس می توان متصور شد.

مارکت پلیس عمودی: بازارهای اینترنتی هستند که یک دسته خاص از محصولات را پوشش می دهند و هر نوع افزایش تنوع محصول را در همان دسته انجام می دهند. به عبارتی دیگر به صورت تخصصی در یک دسته محصول مشخصی فعالیت می کنند. به عنوان مثال یک مارکت پلیس ممکن است فقط در زمینه لوازم آرایشی فعالیت کند. یا یک مارکت پلیس دیگر فقط در زمینه موبایل فعالیت کند.

مارکت پلیس افقی: در این مدل، در دسته های مختلفی از محصولات فعالیت انجام می شود ودر  دسته های محصولات به موازات  همدیگر به صورت عمودی نیز توسعه بازار انجام می شود.

مارکت پلیس جهانی:  در این مدل از بازار، همه نوع محصولی خرید و فروش می شود. حتی خدمات نیز به فروش می رسد.

از منظر طراحی و پیاده سازی نرم افزاری، بازار های اینترنتی که در زمینه کالا راه اندازی می شوند از پیچیدگی های بالایی برخوردارند.  طراحی و تعریف محصولات در این نوع  بازار میتواند به دو شکل انجام شود. مالک بازارگاه میتواند هرنوع کالا را به صورت یک چارچوب از پیش تعریف شده(شامل عنوان محصول و  مجموعه متغیرها و ویژگی های محصول) برای همه فروشندگان آماده کرده و فروشندگان تنها اطلاعات لازم را در زمان تعریف کالا وارد نمایند. این الگو تحت عنوان الگوی متمرکز شناخته می شود. در یک الگوی دیگر که به الگوی غیر متمرکز معروف است مالک بازارگاه یک چارچوب از پیش تعریف شده را مشابه الگوی متمرکز  برای راحتی کار فروشندگان برای هر کالا فراهم می سازد. ولی اجاز تغییر و افزودن ویژگیهای جدید را به هر یک از فروشندگان می دهد. حتی این امکان را برای هر یک از فروشندگان فراهم می سازد که بتوانند برای هر نوع کالا یک چارچوب اختصاصی با عنوان، متغیرها و ویژگی هایی که خود تشخیص می دهد  را تعریف و استفاده نماید. 

علاوه بر اگلوی تعریف کالا که در بالا به آن اشاره شد، از مباحث دیگر مربوط به طراحی و تولید  نرم افزارهایی که امکان راه اندازی  بازارهای اینترنتی را فراهم می سازند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

مباحث مربوط به تامین کنندگان و فروشندگان: تسویه مالی، صدور فاکتور متناسب با سبد خرید مشتری

خدمات لجستیکی: بسته بندی و ارسال توسط خود فروشندگان انجام شود یا توسط مالک بازار

انبارداری و کنترل موجودی: هر فروشنده  انبار خود را دارد یا اینکه همه از یک انبار مرکزی متعلق به مالک بازار استفاده می کنند و با چه مکانیزمی موجودی انبارها مدیریت می شود.

بهینه سازی لجستیک:آیا در موقعیت های جغرافیایی مختلف انبار های محتلفی وجود دارد و حمل و نقل به صورت محلی صورت می پذیرد یا خیر؟

مباحث مربوط به اعتماد سازی و رضایت مشتریان: مغایرت سفارشات، لغو سفارشات، گارانتی محصولات، اصالت کالا، مرجوع نمودن کالا، برگشت وجه

مباحث مربوط به بازاریابی و فروش: برنامه های ترویج فروش، بازاریابی دیجیتال، جشنواره ها، تخفیف ها، قرعه کشی، مسابقات و …

چالش ها و مباحث فنی در خصوص بازارهای اینترنتی زیاد است که اگر در طراحی و ساخت زیرساخت نرم افزاری به خوبی دیده نشود در اجرا ممکن است مشکلات جبران ناپذیری را برای مالک بازار ایجاد نموده و ریسک کار را بالا ببرد.

شرکت توسعه فناوری نیکاپرداز با بررسی مدلهای موفق جهانی و انواع مارکت پلیس در حوزه های کالا و خدمات، یک زیر ساخت نرم افزاری قدرتمند و کارامد را مبتنی با تکنولوژی های زبان Java  طراحی و پیاده سازی نموده و روانه بازار نموده است که سرعت و کارایی در تعداد تراکنش بالا، انعطاف پذیری، قابلیت توسعه، سفارشی سازی به فراخور نیاز مشتری و مقیاس پذیری افقی و عمودی بر خی از ویژگی های برجسته  این محصول می باشد. این محصول راهکاری است برای صاحبان کسب و کارهای بزرگ و سرمایه گذاران ایده های جدید در حوزه تجارت الکترونیک که می خواهند هرچه سریع تر ایده های خود را به مرحله بهره برداری برسانند و در چالش ها و مشکلات تولید نرم افزار، ایده و کسب و کار آنها به فراموشی سپرده نشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده دمو این نرم افزار می توانید با کارشناسان شرکت نیکاپرداز تماس حاصل نمایید.